dilluns, 27 d’octubre del 2014

Reflexions sobre el tema 2 sessió 2ª: El meu entorn personal d’aprenentatge, PLE.

En aquesta segona sessió del tema 2 em treballat l’Entorn personal d’aprenentatge, PLE. Per a mi aquest ha set molt interessant ja que mai havia sentit parlar d’aquest terme i no vaig treballar-lo fins a aquest moment. Per realitzar aquest tema ens hem guiat del següent material didàctic:



Mitjançant aquest material he pogut entendre i prendre consciencia de que l’esser humà actual, compta amb un nou entorn sobre el que també té influencia. Amb això vull fer referència al fet de que sabem que les persones som condicionades per l’entorn on vivim, on ens desenvolupem i que per tant formen part del nostre bagatge a llarg termini. Per tant, no vaig poder deixar de pensar que l’estructura de PLE i el que representa em recordava a les teories del desenvolupament realitzades a segon en la psicologia de l’educació, especialment a la teoria ecològica de Brofenbrenner. A continuació adjunt la reflexió que vaig realitzar sobre aquestes teories en el seu moment:


Per aquest motiu que hagués sorgit el concepte de PLE em va parèixer el pas natural a seguir, ja que em estudiat els diferents contextos anteriorment i no podíem deixar de costat les TIC, les quals tenen molta importància en el nostre aprenentatge actual. Degut a aquesta rellevància era lògic i necessari que cada una de nosaltres fos conscient del nostre propi PLE per tant aquí penjo el meu PLE 2014:



PLE: “Conjunt d’eines, fonts d’informació, connexions i activitats que cada persona utilitza de manera assídua per aprendre.”(Adell i Castañeda, 2010).

Tenint en compte aquesta definició podem veure que es tracta d’un entramat en el que s’aprèn mitjançant processos, estratègies i experiències, les quals sorgeixen de les noves tecnologies de la informació i la comunicació. Tot això em pareix una manera més d’enriquir els nostres aprenentatges tant individualment com amb altres. Pensem que avui dia no només pots cercar i crear informació sinó que també la podem compartit i es pot treballar conjuntament sense necessitats de estar tots els companys present (Ex. Google Drive).

Per tant, i des de la meva pròpia experiència un dels fets més importants per a tenir un PLE satisfactori té que veure amb les eines que utilitzem tan per a la lectura, com per a la reflexió, com per a les relacions. De les que tenim que ser capaços de manetjar-les amb fluïdesa per ser efectius durant l’aprenetatge. En el meu cas, encara que soc capaç de manetjar adequadament algunes d’aquestes en hi hagut altres que m’ha costat més com va ser al principi el Bloc, el qual encara que és una gran eina, té molts apartats els quals he anat descobrint amb el temps i que vaig perfeccionant poc a poc. Aquesta situació m’ha passat també amb altres eines com el “Moviemaker” o “GIMP” els quals són programes complexos en els que he necessitat cert temps per a poder controlar-lo i sobre tot per a sentir-me satisfeta amb el seu maneig i amb els resultats aconseguits.

En conclusió, el que crec jo que és importantissim, és la constància i la motivació per interaccionar amb les diferent eines, per a aprendre a utilitzar-les i a comunicar-nos mitjançant aquestes de manera eficient. Per suposat que el nostre PLE també integra eines tradicionals (llibres) però les que em de destacar són les eines tecnològiques, especialment la web 2.0 en la que, com ja vaig esmentar en l’entrada anterior (Reflexions Tema 2 sessió 1ª: Possibilitats de la web 2.0) es podem veure tots els beneficis que té per al nostre futur professional. Amb el que a mi respecta, se que encara en queda un llarg camí i moltes coses a descobrir i perfeccionar però no em rendeixo i se que amb temps i paciència tot es pot aconseguir així que només em queda seguir!


Em despedeixo amb una canço que sempre em motiva i que escolto abans de començar les tasques de l'universitat:




Fins la següent entrada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada